BEGIN OVERZICHT LIMBURG OVERZICHT PER SOORT BERINGEN


   Foto (2007) Willy Ory


vergroot met een klik


Beringen

Petrarcastraat 24
Gevel van achterbouw
Verticale zonnewijzer
Bouwjaar: 1993
Ontwerp en berekening: Willy Ory

Spreuk: VIVERE MEMENTO (Denk eraan te leven)
Tekst: O.W. (Ory Willy) 22 JUN 1993
Versiering: bij de datums van het begin van de dierenriemtijdperken, de symbolen voor de dierenriemtekens

Bijzonderheden

Deze zonnewijzer is een kleinere en aangepaste kopie van de zonnewijzer op de speelplaats van het college in Beringen, ook door Willy Ory ontworpen. Door de witte achtergrond komt deze beter tot zijn recht dan de zonnewijzer in het college.

Behalve het uur geeft de zonnewijzer ook een aanduiding van de datum. Een bolletje op de stijl werpt zijn schaduw op de muur. De gebogen puntlijnen geven de datums aan van het begin van de dierenriemtijdperken. De plaats van de schaduw van het bolletje geeft aan hoever de zon in een periode van de dierenriem gevorderd is.

In het gebouw is de apparatuur van een sterrenwacht ondergebracht. De koepel van de sterrenwacht is door een brand vernield en dan afgebroken. In de plaats staat nu een armillairsfeer. Deze constructie stelt de schijnbare hemelsfeer voor. De verschillende bogen en cirkels laten toe de noordelijke hemelpool, de hemelevenaar en de plaatselijke meridiaan te situeren. Zij dienen als referentiekader voor waargenomen objecten in de ruimte.


Het beertje met de letters UMI verwijst naar de naam van de sterrenwacht: UMI = Ursus Minor (kleine beer) en naar de beer in het wapenschild van Beringen.