BEGIN OVERZICHT LIMBURG OVERZICHT PER SOORT WIJZERWEETJES

Jos Geusens

    

     Letterkapper Jos Geusens uit Zutendaal, nu
     wonend in Diepenbeek, van kindsbeen af reeds            gefascineerd door het geschreven woord kreeg als      germanist de kans om verder door te dringen in het      weefsel van de taal.

     Toen hij in 1989 in Brugge een tentoonstelling
     bezocht waar hij zag hoe Pieter Boudens omging
     met letters in steen ging voor hem een wereld van
     nieuwe mogelijkheden open en veranderde zijn
     kijk op teksten. Toen zijn vrouw in 1996 overleed
     kreeg zijn leven een andere wending. Hij verliet
     het onderwijs en werd, na een opleiding van drie
     jaar, letterkapper.

Telkens weer een letter creëren die past bij een tekst en bij de structuur van de steen, de schikking ervan en het kappen zelf, de confrontatie met de materie, de steen die weerbarstig of hard is en een eigen klank heeft, het spel van licht en schaduw, het werden nieuwe en ingrijpende ervaringen en teksten kregen letterlijk en figuurlijk een andere dimensie.

Voor zonnewijzers heeft hij een boontje apart. Hij geeft ze vorm in sierlijke soberheid en uitgelezen teksten geven het wetenschappelijke meetinstrument een aandoenlijke subjectiviteit. Teksten op zijn zonnewijzers zeggen iets over hoe wij en vooral de opdrachtgevers de tijd beleven. Het effect moet zijn, zoals hij zelf zegt, dat de haastige voorbijganger even de pas vertraagt, de wenkbrauwen fronst of grimlacht.

Bron: Zonnetijdingen, Tijdschrift van Zonnewijzerkring Vlaanderen vzw 2001-2

In Limburg, zie voorbeelden hieronder, maar ook ver daarbuiten vind je zonnewijzers van Jos Geusens op tal van plaatsen.

  klik op een beeld