BEGIN OVERZICHT LIMBURG OVERZICHT PER SOORT HAM


   Foto (2009) Denis Vandervoort


vergroot met een klik


Ham

In een privétuin Broekstraat 18
Vlakke Equatoriale zonnewijzer
Ontwerp, berekening en constructie: Carlo Heller, bedrijf Helios
Bouwjaar: 2009
Spreuk: Time Waits For No One (De tijd wacht op niemand).
Inscriptie: de coördinaten van de plaats en een tabel met de waarden van de tijdsvereffening

Bijzonderheden

Deze preciesiezonnewijzer is instelbaar om zowel de zonnetijd als de kloktijd aan te duiden.

Op het midden van de schijf is aan de voorkant een wereldkaart voor het noordelijk halfrond aangebraccht.
Die is bij de installatie van de zonnewijzer zodanig geplaatst dat de meridiaan van de plaats (in dit geval in Ham) precies noord-zuid gericht is.
De schaduw van de poolstijl geeft op de wereldkaart aan waar de zon op dat ogenblik in haar hoogste stand staat, in het zuiden dus. Het is daar dan de echte middag.
Op de achterkant van de schijf staat de wereldkaart voor het zuidelijk halfrond.

De buitenring kan verdraaid worden.

Om de zonnetijd af te lezen zet men het cijfer 12 tegenover het merkteken LAT (Local Apparent Time) in het midden van het schuine draagvlak - bij het groene pijltje.

Om de kloktijd af te lezen zet men het cijfer 12 tegenover het merkteken CET (Central European Time) - bij het blauwe pijltje - voor de wintertijd en CEST (Central European Summer Time) - bij het rode pijltje - voor
de zomertijd.

Van dag tot dag moet die stand gecorrigeerd worden om rekening te houden met de tijdsvereffening (niet voor de zonnetijd). Daartoe is bij het cijfer 12 een schaalverdeling van ± 20 minuten aangebracht.

De tijdsvereffening is een correctiefactor variërend van ongeveer min 15 minuten tot ongeveer plus 15 minuten afhankelijk van de datum.

Op de voorkant wordt de tijd aangegeven gedurende de lente en de zomer (de zon staat dan steeds vóór de schijf). Op de achterkant wordt de tijd aangegeven gedurende de herfst en de winter (de zon staat dan steeds achter de schijf).

De zonnewijzer heeft een doormeter van 60 cm.
Hij is vervaardigd van roestvrij staal. Alle aanduidingen zijn met computergestuurde laserstralen aangebracht. De wereldkaart is beschermd met een keramische glaslaag.


Deze zonnewijzer van het type Polaris 600 wordt vervaardigd door ingenieur Carlo Heller in zijn bedrijf Helios in Wiesbaden.
De uitvoering in Ham was de eerste, in België geleverd.
Lees meer op de webstek van Helios